Een stukje geschiedenis…

In 1985 kwamen dertig enthousiaste toneel- en zangliefhebbers in Arnhem bijeen en stichtten op 12 maart 1985 de vereniging Rijnstad Operette. Het doel volgens de statuten: ‘Het beoefenen van de zang -, dans en toneelkunst op het gebied van opera, operette en musical in het belang van de bevordering van de amateuristische kunst.’.

Al snel steeg het ledental tot ruim 50 personen en startte men met een Galaconcert in Musis Sacrum op 27 november 1985 met als gastsolisten Caroline Kaart en de wereldberoemde tenor Rudolf Schock. Het concert werd een enorm succes en Rijnstad Operette ontving lovende kritieken. De jonge dirigent Caspar van der Vinne, die het concert leidde, kreeg goede recensies en werd ‘geboren voor dit vak‚’ genoemd omdat hij een uiterst flexibele koorklank wist te realiseren die stimmlich zulke hoge ogen gooide, dat men niet het gevoel had met amateurs van doen te hebben.

Regisseur vanaf de oprichting van Rijnstad Operette tot 1994 was Kris van de Velden, een artistiekeling in hart en nieren met jarenlange ervaring op het gebied van ballet, toneel en theater. Deze duizendpoot hield zich naast de regie ook bezig met het decorontwerp, de belichting, de choreografie en de kostumering van de producties. Hij schreef zelf een aantal producties speciaal voor Rijnstad Operette, waarbij hij de talenten van alle leden met veel humor in het stuk liet opbloeien. Kris heeft een grote bijdrage geleverd aan de groei, bloei en bekendheid van Rijnstad Operette.

In 1986 verscheen de eerste eigen productie: Grüsse aus Wien, gevolgd door andere succesvolle voor de vereniging geschreven producties: Wunschtraum in Wien (1989), Hochzeit in Wienerhof (1991) en Wiedersehn in Wien (1994). Naast de geschreven operettes van Kris stonden ook regelmatig bestaande operettes op het repertoir van Rijnstad Operette: Der Zigeunerbaron van Johann Strauss jr. , Gasparone van Carl Millöcker, Les Brigands en Blauwbaard van 1992 tot 1996 gegeven in theaters in Arnhem, Veenendaal, Wageningen, Aalten en Doetinchem. En werden door het publiek zeer gewaardeerd.

Behalve de bekende musicals en operettes heeft Rijnstad Vocaaltheater in de loop der jaren ook vele concerten gegeven in theaters, voor bedrijven en andere instellingen. Het eerste concert van Rijnstad Operette was in 1988 in Rotterdam bij het Nederlands Koorfestival. Rijnstad Operette won daar de eerste prijs! Een bijzonder optreden in de Eusebiuskerk in Arnhem vond in 1993 plaats met de befaamde zanger Iwan Rebroff als gastsolist. Meerdere concerten volgden in Arnhems zusterstad Gera in Duitsland.

Andere concertoptredens met opera- , operette en musicalmelodieën waren: 5 Jaar Rijnstad (1990), Groot Jubileumconcert 10 Jaar Rijnstad (1995), Rijnstad 25 jaar! te Veenendaal (2010). In 2011 en 2012 voerde Rijnstad Vocaaltheater met zeer groot succes de Nederlandse vertaling (en première in 2011) uit van A Christmas Carol een nieuwe productie van ITM uit London, UK.

In maart 2015 volgden 5 succesvolle uitvoeringen van wederom een Nederlandse première: Around the World in 80 Days. De musical werd uitgevoerd met ons eigen Rijnstad begeleidingsorkest.

Er volgden enige jaren waarin Rijnstad zich toelegde op concerten, kleine producties en uitvoeringen, waarbij de vereniging haar veelzijdigheid – opera, operette en musical, alsook Nederlands repertoire – kon waarmaken.
In 2019 volgde een grote productie: De Rattenvanger van Hamelen, naar het bekende verhaal. Weer een musical van IT & M Shows uit Londen. Een première voor Nederland! En opnieuw was de componist Piets Chater Robinson, de tekstschrijver de duizendpoot Chris Blackwood. Met beiden heeft Rijnstad inmiddels meerdere succesvolle producties gerealiseerd. Ook verzorgde Rijnstad weer de vertaling naar het Nederlands. Het publiek in de theaters in Arnhem, Nijmegen en Zevenaar reageerde laaiend enthousiast.

Auteur: Geert Peters

Rijnstad Jeugd Vocaaltheater

In 2011 is Rijnstad Vocaaltheater, speciaal voor de voorstelling A Christmas Carol, een kinder/jeugdgroep gestart. Dit om de kinderrollen in deze voorstelling in te vullen en het ensemble compleet te maken met allerlei leeftijdsgroepen. In 2011 deden 24 jeugdleden mee, een prachtige aanvulling van onze volwassenengroep – om het echt een totaaltheater te laten zijn.

Ook in de jaren na A Christmas Carol heeft onze jeugd op projectbasis meegespeeld in verschillende producties en ook kleinere optredens. Zo zong Rijnstad Jeugd onder andere mee aan Koninginnedagconcert in het stadhuis van Arnhem, in 2016. Ook in de productie De Rattenvanger van Hamelen had de jeugdgroep een belangrijke rol.

De groep verandert natuurlijk met iedere productie omdat de jeugd ouder wordt en nieuwe kandidaten zich melden om mee te mogen doen. Intussen heeft zo al een flink aantal kinderen/jongeren de sfeer kunnen proeven van onze vereniging en het maken van theater, een superleuke en leerzame tijd voor ieder van hen.